DE 21E EEUWSE VAARDIGHEDEN
Als we iets geleerd hebben in de afgelopen periode, dan is het wel dat dingen meestal anders gaan dan we denken en dat we aangewezen zijn op ons eigen vermogen om onze doelen te stellen, en te bereiken.
Wat maakt deze tijd nu zo anders dan voorheen? Het is de samenloop van omstandigheden. Het aantal prikkels is enorm toegenomen door de digitalisering, de vaste kaders die ons richting en duidelijkheid gaven zijn verdwenen, maatschappelijke kaders worden diffuser. Onze wereld wordt kleiner door reizen, internet etc. en daarmee de wereld waar we iets mee moeten groter. De vaste (veilige) randvoorwaarden verdwijnen en de mogelijkheden worden alsmaar groter. Dit vraagt om heel veel keuzes en om zelf kaders aan te leggen die je sturing en richting geven.
Dit vraag veel van ons en veel van onze leerlingen. We zullen die kaders moeten aanleggen met de talenten die ons gegeven zijn. Vaak ontdek je pas als je al onderweg bent wat die talenten zijn of je laat ze onbenut doordat je je er niet van bewust bent. Die talenten zijn ons gereedschap dat we kunnen inzetten om de wereld aan te kunnen en met vertrouwen tegemoet te treden.
ABSTRACTE BEGRIPPEN
Door de overheid zijn die vaardigheden gebundeld onder het kopje 21e eeuwse vaardigheden. Dit zijn abstracte begrippen als zelfinzicht, zelfkennis, communicatieve vaardigheden, kritisch denken, creatief denken. Daar inhoud aan geven vraagt om inzicht, tijd en reflectie. En verbindt dat maar eens aan de praktijk van vandaag, in de klas.
HET ANTWOORD
De training confetti in je hoofd is daar het antwoord op. Aan de hand van 10 stappen begeleiden we jou als onderwijsprofessional bij het (her)ontdekken van jouw 21e eeuwse vaardigheden. Parallel daaraan onderzoeken we hoe jij jouw leerlingen gaat begeleiden bij het ontdekken van die voor hen ook zo belangrijke 21e eeuwse vaardigheden.
AAN DE ORDE KOMEN:
- de mogelijkheden die deze vaardigheden jou als professional bieden,
- de verbreding van de horizon die ze jou brengen,
- het paradigmabesef dat jou als professional inzicht geeft in de leefwereld en het denkkader van anderen.
- Het inzetten van verworven kennis en inzicht bij het begeleiden van jouw leerlingen bij het ontdekken en verkrijgen van die voor hen ook zo belangrijke 21e eeuwse vaardigheden.
“Het aantal prikkels is enorm toegenomen door de digitalisering, de vaste kaders die ons richting en duidelijkheid gaven zijn verdwenen, maatschappelijke kaders worden diffuser.”